Lahden OAY ei ole mukana 18.9. mielenilmaisussa

Yhteiskuntasopimus vai pakkolaki

Akava suhtautui vakavasti hallituksen pyyntöön neuvotella ja sopia työmarkkinauudistuksista eli ns. yhteiskuntasopimuksesta. Akava oli valmis kilpailukykyä parantaviin toimiin työnantajien ja maan hallituksen asettaman 5 prosentin edestä. Käytännössä tämä olisi tarkoittanut sitä, että eri aloilla sovittaisiin seuraavalla työ- ja virkaehtosopimuskierroksella kilpailukykyä parantavista toimista kyseisen toimialan lähtökohdista käsin. Samalla tämä olisi tarkoittanut sitoutumista palkkamalttiin jo nyt, vähintään vuosi etukäteen.

Yhteiskuntasopimusta ei syntynyt ja hallitus ilmoitti tiistaina 8.9.2015 yksipuolisista toimista, jotka sisälsivät muun muassa vuosilomaoikeuden rajoittamisen, sairausloman palkattoman karenssipäivän, arkipyhien palkattomuuden sekä ylityö- ja sunnuntaikorvauksien leikkaamisen.

Nämä on tarkoitus toteuttaa pakottavalla lainsäädännöllä. Akava ei hyväksy missään tilanteissa perustavaa laatua olevien ihmisoikeuksien polkemista. Niihin kuluu sopimusvapaus ja järjestäytymisvapauteen kuuluva neuvotteluoikeus, joita hallitus nyt on murtamassa pakkolainsäädännöllä heikomman osapuolen vahingoksi.

Mielenosoitus sopimusoikeuden puolesta

OAJ on mukana ensi perjantaina 18.9. klo 11 alkaen palkansaajajärjestöjen mielenilmauksessa Helsingin Rautatientorilla puolustamassa sopimusoikeutta ja vastustamassa hallituksen pakkotoimia. Lain mukaan vain työsopimussuhteisilla opettajilla on oikeus osallistua poliittisiin mielenilmauksiin, mutta virkasuhteisilla tuota oikeutta ei ole. Lahden opettajien ammattiyhdistys on päättänyt, että Lahden kaupungin palveluksessa olevat opettajat eivät osallistu perjantain 18.9. mielenilmaisuun.

Mielenosoituksen sijasta kantaa voi ottaa allekirjoittamalla nettiadressin. Palkansaajien keskusjärjestöt ovat avanneet osoitteessa terveisethallitukselle.fi adressin, jossa puolustetaan sopimisen oikeutta ja vastustetaan työehtojen yksipuolista heikentämistä. Lisätietoa löytyy mm. Akavan nettisivuilta (www.akava.fi).

Seuraa myös OAJ:n tiedotteita OAJ:n verkkosivuilla www.oaj.fi ja Jäsensivut, somessa www.facebook.com/oajry ja twitter www.twitter.com/oajry. Somessa mielenilmauksen aihetunnus on #stop.

Maailman opettajien päivä 5.10. 2015

OAJ:n Päijät-Hämeen alueyhdistys järjestää mielenilmausmarssin 5. 10.2015 klo 17.00 Salpauksen pihasta (Ståhlberginkatu 2) DILA:n Betel-saliin (Sibeliuksenkatu 2). Marssilla kiinnitetään huomiota opetuksen resurssileikkauksiin ja hallituksen yksipuolisiin toimiin rajoittaa sopimusvapautta. Sinne toivomme runsasta osanottoa!